I store dele af Sydamerika, Afrika og Sydøstasien, vokser kaffetræet. Ved at tørre, riste og male kaffebønner fra træet og blande dem med varmt vand kan man producere den opkvikkende drik kaffe.\n\n Smagen på kaffen kommer fra de vandopløselige stoffer, som bønnerne indeholder. Der er identificeret flere hundrede stoffer, der udskilles ved forskellige led i produktionen, som alle bidrager til smagen. Smagen afhænger derfor af både dyrkningen af kaffetræet, ristningen, malningen og til sidst brygningen af drikken. Det er derfor at man kan støde på utallige variationer i smag af kaffe.\n\n Dyrkning af kaffe begyndte i Kaffa-provinsen i Etiopien omkring det 9. århundrede, hvorfra den spredte sig til Yemen via havnebyen Mokka. Yemen var den første store eksportør af kaffe, og derfor måtte ingen kaffeplante på daværende tidspunkt føres ud af landet. Men i 1500-tallet tog en muslimsk pilgrim nogle kaffebønner med ud af Yemen og plantede dem i Indien. Via Arabien dukkede kaffen ligeledes op i Europa få år senere og i 1700-tallet var kaffen også nået til Brasilien, der i dag er den største kaffedyrkende nation.\n\n Det er påvist, at kaffe har en sundhedsfremmende effekt, der omfatter en formindsket risiko for type 2-diabetes, Parkinsons sygdom, blodpropper og hjerneblødning, samt en gunstig effekt på Alzheimers sygdom og depression. Dog kan et overdrevet indtag blandt andet foresage rastløshed og forhøjet puls.